PERSBERICHT

Tais Teng ontvangt Acheon oeuvre prijs

Alphen aan de Rijn, 12 december 2010
Anaïd Haen

In een gezellige bijeenkomst boven de herberg van het themapark Archeon werd gisteren tijdens de Midwinterfair 2010 de Archeon oeuvre prijs aan de sciencefiction- en fantasyauteur Tais Teng overhandigd. Hij ontving de prijs uit handen van collega’s die speciaal waren gekomen om hem te eren.

De prijs wordt jaarlijks door het Archeon uitgereikt om de betrokkenheid van het Archeon met het fantastische genre te onderstrepen.
W.J. Maryson, initiator van deze prijs, die vorig jaar naar Peter Schaap ging, gaf in zijn speech voorafgaand aan de uitreiking aan waarom hij Tais toekomt :  “Een veelzijdig en creatief auteur, die in alle genres zijn sporen ruimschoots heeft verdiend.” Maryson noemde het werk van Tais genreoverschrijdend en beeldend en roemde naast zijn schrijven ook zijn illustraties en beeldende werken. “Tais is een enthousiast verteller, met een enorme productie.”

Honderdenvijf gepubliceerde titels staan op naam van Tais Teng. Teveel om door één uitgeverij te behappen. Tais’ werk word uitgegeven door Mynx, Kramat, Babel (tegenwoordig Verschijnsel) en anderen. Roelof Goudriaan van uitgeverij Verschijnsel, die helaas zelf niet aanwezig kon zijn, gaf in een aantal citaten uit Tais’ werk aan wat er bijzonder aan Tais is. “Als ik het werk van Thijs moest belichten, zou ik na een introductie over zijn dubbelliefde voor het tekenen én het schrijven zijn belangrijkste thema's aansnijden:

* De avontuurlijke reis.
Vehikel om de remmen van Tais' inventiviteit los te gooien, waar plot en een overdaad aan exotische, bizarre, memorabele achtergrondtableaux  een heldenslag met elkaar aangaan

* Sterke meisjes en godinnen. Tais Tengs vrouwen zijn zelfstandig,  en capabel, soms zelfs zo capabel dat wij arme mannen ons beter op een afstand kunnen houden.

* Het onbereikbare. Thijs' meest aangrijpende emotionele verhalen zijn vervuld van een verlangen, een weemoed naar het onbereikbare.

Na het lezen van enkele stukken uit het werk van Tais, vroeg Maryson de aanwezige auteurs naar voren te komen en de prijs, een schitterende marmeren plaquette met daarop twee handen die de hand van de lezer en de auteur voorstellen, te overhandigen.  Alex de Jong, Jack Lance, W.J. Maryson, Adrian Stone, Dirk Bontes en Anaïd Haen gaven met plezier gehoor aan deze oproep.

Jos Weijmer, illustrator, uitgever en artdirector van Pure Fantasy magazine gaf Tais een canvas print van een illustratie die ze samen besproken hebben en waarop Atlantis wel zinkt.

Maryson sloot de prijsuitreiking af door een cheque te overhandigen aan Tais, ter waarde van € 750,00.
Tais vertelde dat hij een vensterbank vol prijzen heeft, waarvan hij er een zelf heeft gemaakt die hij vervolgens gewonnen bleek te hebben. De plaquette van de Archeon oeuvre prijs past daar mooi tussen, hij is er trots op hem gewonnen te hebben.

Meer informatie:

www.taisteng.nl