HOE WERKT VERHALENDOMINO?

HOME


VERHALENDOMINO

groep 4/5


HET IDEE ACHTER VERHALENDOMINO:

Ik merkte dat ik vroeger de verhalen het spannends vond waarvan ik alleen maar stukjes had. Op de zolder van een tante lagen oude nummers van het tijdschrift SJORS VAN DE REBELLENCLUB. De jaargangen waren nogal incompleet op zijn zachtst gezegd. Van alle strips en vervolgverhalen ontbraken nummers, soms zelfs de meeste. Dat stoorde me absoluut niet: ik verzon dan zelf wat er tussendoor gebeurde of hoe het afliep. Het was eigenlijk zelfs een beetje jammer als ik alle doorlopende delen van een vervolgverhaal had. Zelf doorfantaseren was veel leuker.

Ik heb ook gemerkt dat kinderen vaak een kort verhaaltje bij een tekening maken. 'Deze draak eet alleen maar spruitjes', bij een drakentekening. 'Op het dak is landingsbaan voor mijn helikopter,' bij een tekening van een huis. "Mijn broer maakt vaak ruzie met de buurjongen. Daarom heeft hij een ridderpak aan en een kettingzaag.' (Dat laatste voorbeeld is trouwens authentiek.)


In VERHALENDOMINO combineer ik die twee ideeën. De klas krijgt een dozijn plaatjes met tekst. Het zijn losse stukken van een verhaal dat ze verder zelf moeten verzinnen.

In het pakket zit ook een groot aantal blankokaarten (ongeveer100) waarop ze zelf tekst en tekeningen kunnen maken. Ze kunnen die kaarten zelf aanvullen door ze te kopiëren.


HOE START VERHALENDOMINO?

De kaarten leg je aan elkaar vast, net als dominostenen.
Leg een beginkaart en een vervolgkaart neer. De kinderen moeten nu minstens vijf tussenkaarten met tekst en tekening maken die het verhaal van het begin naar de vervolgkaart brengen.

Daarna komt een nieuwe vervolgkaart.

Het is ook mogelijk om zijtakken te maken, stukjes waarin het verhaal anders verloopt. Dan leg je een kaart loodrecht op de verhaallijn neer en ga je daar door.


Je kunt de kaarten tegen de muur van de klas of de gang plakken en na een aantal keren wordt het het een prachtig slingerend doolhof. Je kunt het verhalen domino ook in de klas zelf laten. Het hoort dan bij dat speciale lokaal. Als er volgend jaar nieuwe kinderen in die klas komen gaan ze zelf met het verhalendomino aan de muur door en plakken er zelf nieuwe kaarten aan vast.

Behalve de drie verhaallijnen (De beste vissser van de zee, de piratenschat en Vang een eenhoorn) zijn er ook losse kaarten waar je een verhaal omheen kunt maken.


Bij de eerste keer verhalendomino komt de schrijver in de klas en helpt met een eerste aanzet. Hoe maak je een spannende tekst? Hoe teken je eenvoudig mensen en dieren?

De kaarten zijn van A5 formaat en geplastificeerd. Bij elk pakket krijgen de scholen ook hoesjes waarmee ze de vervolgkaarten zelf kunnen plastificeren. Als ze geen laminator op school hebben, kunnen ze die van Scholen In De Kunst lenen.


FOLLOW UP:
Maak foto's van jullie eigen verhaalkaarten en mail ze aan:

taisteng@gmail.com.

Ze komen dan in de VERHALENDOMINO website te staan die je op www.granterre.nl/verhalendomino.html vindt.